energie loslaten

Energie loslaten

Energie die vastzit in je lijf kun je loslaten door in beweging te komen

Wanneer je kind ergens op vastloopt, komt dat vaak door energie die niet kan doorstromen. Als je kind buikpijn heeft, zit de energie als het ware vast in de buik. Heeft je kind vaak hoofdpijn? Dan verzamelt de energie zich in het hoofd, en kan de energie het lichaam vervolgens niet verlaten. Ook emoties zoals boosheid of verdriet kunnen blijven hangen in het lichaam.

energie loslaten

Energie loslaten bekeken vanuit de vier basisbehoeftes

Ieder mens heeft vier basisbehoeftes. Ademen, eten, bewegen en rusten. Om beter te begrijpen hoe energie vast komt te zitten en ook hoe het weer kan gaan stromen, kijken we naar deze basisbehoeftes.

De adem

De allerbelangrijkste basisbehoefte is natuurlijk je adem – je adem brengt zuurstof in je lijf en geeft het op die manier de energie van de levenskracht. Ademt je kind oppervlakkig? Bijvoorbeeld omdat het zich onveilig voelt, dan loopt de energie vast. Dit gaat vaak onbewust, maar zorgt ervoor dat zuurstof niet diep genoeg in je lichaam kan komen. Ook als jij als ouder een oppervlakkige of onregelmatige ademhaling hebt, kan je kind dit overnemen. Die manier van ademen wordt dan normaal binnen je gezin. Waardoor iedereen als het ware constant naar adem hapt.
Ik merk op hoe je kind ademt als het bijvoorbeeld een verhaal vertelt en kan daaruit afleiden of er sprake is van energie die vastzit in de romp en het keelgebied. Een goede ademhaling (aan)leren is daarom belangrijk wanneer je kind wil werken met energie loslaten.

Eten

Als tweede basisbehoefte noem ik eten – ieder levend wezen heeft voedsel nodig. Niet zomaar voedsel, maar voedingsstoffen die ervoor zorgen dat alle cellen in je lichaam optimaal kunnen functioneren. Dus een goede balans tussen vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, enzovoorts is heel belangrijk. In mijn coaching richt ik me niet primair op wat er gegeten wordt binnen jouw gezin. Toch is de manier waarop jullie omgaan met eten wel heel belangrijk.
Kinderen die bijvoorbeeld niet ontbijten, hebben vaak meer moeite de lessen op school te volgen, want er ontbreekt essentiële brandstof voor het lichaam en de hersens. Ook kinderen die wel lunch meenemen naar school, maar dat vervolgens niet opeten, missen belangrijke bouwstoffen om de dag door te komen. Niet alleen op leerresultaten, maar vooral het ook welzijn van je kind lijdt onder te weinig of de verkeerde voeding.
Hoe kijk jij als ouder naar eten? Zijn het ontbijt/lunch en avondeten bij jullie gezinsmomenten, of eten jullie staand aan het aanrecht of op de bank voor de televisie. Het heeft allemaal invloed op hoe je kind zich voelt. Wist je dat ook je houding naar en tijdens het eten veel doet met je stemming en je gezondheid? 

Beweging

De derde basisbehoefte is beweging – we weten allemaal dat het belangrijk en gezond is om genoeg te bewegen. Door beweging kan ook energie die vastzit in je lijf vrijkomen, of letterlijk in beweging komen. Daarom ga ik zo graag met kinderen naar buiten voor een sessie in de buitenlucht. Kinderen die heftige gebeurtenissen meemaakten, zetten die vaak vast in het lichaam. Dat hebben ze niet meteen in de gaten. Door buiten met een bal te spelen, te rennen of hard te stampen in een plas, kan het lichaam alle energie die vastzit weer ontladen. En lossen problemen vaak snel op.

Rust

Na beweging volgt rust – net zoals je elke dag beweging nodig hebt, heb je ook elke dag rust nodig. Als je lichaam rust kunnen al je cellen zich ontspannen. Daardoor kunnen ze vernieuwen en weer opladen voor een volgende dag. Zo heelt je lichaam zichzelf als het ware. Het lichaam van een kind in een extreem onveilige situatie (zoals oorlog of ander geweld) komt onvoldoende aan rust toe en soms zelfs helemaal niet. Ook wanneer er bij jou thuis veel ruzie is, een van de andere gezinsleden ziek is, of als er andere redenen zijn waardoor de energie erg hoog is, heeft dat invloed op de mate waarin jullie lichamen tot rust kunnen komen.
Daarom start ik een afspraak altijd met een korte meditatie als een moment van rust en kijk ik naar momenten van rust in het gezin. De televisie, TikTok of andere social media horen overigens niet bij rust. Tekenen, knutselen, lezen of de natuur in gaan zijn dat wel.

In balans door energie loslaten

Heb je na het lezen van dit blog meer inzichten in waar de energie vastzit bij jouw kind? En ben je op naar een coach die je kind intuïtief helpt weer in balans te komen door slechts drie tot vijf sessies? Zodat jullie met nieuwe inzichten en concrete handvatten weer zelf aan de slag kunnen? Bekijk dan mijn aanbod en neem contact met mij op.