Hallo zeggen is het erkennen, accepteren en ook respecteren “oh, zo doe ik dat dus”, of “ja, dat doet nog steeds pijn”. Als je daarin iets wilt veranderen, is het belangrijk contact te maken met dat wat je pijn doet. Alleen zo leer je (weer) te vertrouwen op je eigen intuïtie, jouw eigen wijsheid.
Mijn eerste blog op Het Uilenhart, wat is er dan toepasselijker dan een blog over hallo zeggen. Tegen jou als lezer van mijn blog. En ook over symbolisch hallo zeggen. Zodat je in contact kunt komen met je gevoel.
Is wat je voelt wel van jou?
Wanneer je een sterke emotie voelt, zoals verdriet, boosheid of eenzaamheid, kijk dan eens of het volgende je lukt. Stel jezelf allereerst de vraag: Is wat ik voel van mij? Is het antwoord nee? Vraag dan eens: Van wie ben jij? Dan kom je waarschijnlijk erachter dat je van iemand in je omgeving als het ware gevoelens draagt.
Is het antwoord ja? Vraag dan eens: Hoe oud ben jij? Bijna alle (heftige) gevoelens die we hebben, zijn terug te voeren op iets uit je kindertijd. Daarom is het ook zo belangrijk dat je als ouders leert omgaan met je eigen emoties. Voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat zij belangrijke en grote gebeurtenissen leren verwerken. Zo hoeft de energie die daarbij hoort niet in jouw of hun lichaam te worden opgeslagen. Is er toch al iets opgeslagen? Onthoud dat dan een kind nog heel flexibel is en die energie gemakkelijker kan loslaten dan een volwassene. Vaak spiegelt een kind ook jouw gevoelens als ouder. Dat wat in jou niet gevoeld mag worden, komt regelmatig naar buiten via je kind(eren).
Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens een coachingstraject. Ook in de natuur zijn er mooie metaforen om hallo te zeggen tijdens buitencoaching.
Hoe hallo zeggen?
Elke coachingssessie beginnen we met gronden. Want alleen vanuit het hier en nu heeft dat wat we doen in tijdens een coachingsessie zin. Zo leren jij en je kind ook omgaan met weerstand voelen, ja-zeggen en neutraliteit.
Weerstand!
Ja, zul je zeggen, weerstand die ken ik wel bij mezelf en/of bij mijn kind(eren). Wat gebeurt er eigenlijk als je in de weerstand zit? De energie in lijf en om je heen wordt strak en stijf, omdat je weerstand voelt voor wat er op je afkomt. En weet je hoe het werkt? Als je probeert de energie die naar je toekomt van je af te houden, trek je het vaak juist aan. Je hoopt bijvoorbeeld dat je kind vandaag niet weer een slechte bui heeft, daardoor ben je zelf misschien al wat meer gestresst en daar reageert je kind dan weer op, die jou feilloos aanvoelt. Vanuit de weerstand zeg je nee tegen wat op je afkomt.
Ja-zeggen
De energie in je lijf en om je heen is open en datgene wat op je afkomt voelt goed. Je bent in harmonie met je omgeving. Je staat positief tegenover dat wat op je afkomt en je zegt daar dus ja tegen.
Neutraliteit
De energie is in neutraliteit in je lijf en om je heen neutraal in reactie wat er op je afkomt. Je biedt geen weerstand, en er is ook geen duidelijke ja. Je stelt je oordeel uit over wat je voelt en je gedachtes zijn ook rustig. Het gedrag van je kind beïnvloedt jou niet. Iedereen kan zichzelf zijn. Maar let op: neutraliteit gaat niet onverschilligheid. Je zegt hallo tegen je omgeving zonder dat je er wat mee hoeft te doen.
Wist je dat?
Vanuit neutraliteit is het vaak makkelijker om “nee” te zeggen, dan als je dat doet vanuit weerstand. Dat komt omdat dat wat de ander van jou wil van je afvalt. Je komt ook vriendelijker over als je reageert vanuit neutraliteit, omdat je de ander (je kind, je partner, je collega) ook ruimte blijft geven.
Ben je benieuwd wat coaching voor jou en of je kind je kan opleveren? Ga naar mijn aanbod of neem contact met mij op.